hrust ciasto

Tokiohotel - pierwszy wpis

Temat: chrust
Właśnie wczoraj w pracy rozmawiałyśmy na temat chrustu i potwierdzam to, co mówiła Edi: takie same proporcje żóltek i piwa. Żeby ciasto było miękkie należy stłuc je wałkiem. Uświadomiono mnie też, że chrust smaży się na smalcu, a nie na oleju. O ile dobrze pamiętam to moja Babcia tak właśnie smażyła - na smalcu. Basia ps. ja co prawda teoretyk w tej...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=8689



Temat: ciasteczka winne, czeskie świąteczne
wyzej z walkowaniem i maka) -a,i do ciasta dodalam cukier waniliowy-fajny aromat w polaczeniu z czerwonym Muskatem
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=15732


Temat: Faworki. Chrust.
Przepełnione pęcherzykami powietrza są również na moim blogu ;) Z podanych proporcji otrzymałam 2 pełne talerze pysznego chrustu. Chrust * 5 żółtek * 1 jajko * 3 łyżeczki cukru * pół ... białości. Dodać sól, masło, śmietanę, ocet i spirytus, dokładnie połączyć. Miksując dodać ok. 150-200g mąki, dopóki ciasto będzie dawało wyrabiać się mikserem. Następnie przełożyć ciasto na blat i wgnieść pozostałą mąkę. Ciasto powinno być gładkie, zwarte i elastyczne. Ciasto lekko rozpłaszczyć, uderzać wałkiem ok. 5 minut, co jakiś czas składając. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 30 minut, aby odpoczęło. Ze schłodzonego ciasta odkrawać po 1/4 , resztę trzymając pod folią. Wałkować bardzo cienko, w razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki. Kroić na paski szerokości 2-3 cm i długości ok. 8 cm, robiąc w środku podłużne nacięcie długości 2 cm, przez które przewlec jeden koniec ciasta. W szerokim garnku rozgrzać olej, włożyć ćwiartkę ziemniaka i smażyć faworki małymi partiami na złoty...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=27353


Temat: chrust
składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka śmietany 3 jajka cukier waniliowy szczypta soli do posypania cukier puder do smażenia olej ciasto zarobić, rozwałkować krajać radełkiem paski, przez środek przeciągnąć jeden koniec,...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=8689


Temat: Witam.... i żegnam :-)
Tylko szatę powinien mieć białą i włosy długie i siwe U mnie też na faworki mówi się chrust Dziwne, sądziłam że to określenie typowe dla Małopolski pierogi do tej pory przypominają gumę do żucia, A jaką temperaturę ma woda ,którą rozrabiasz ciasto?To ważne.Powinna być gorąca.
Źródło: psychologiainternetu.fora.pl/a/a,96.html


Temat: przepis na paczki
śmietany szczypta soli około 1kg smalcu do smażenia cukier puder do posypania Proszek do pieczenia wymieszany ze śmietana, wszystkie składniki razem posiekane posiekane. wyrobić ciasto , następnie ciasto ubijam wałkiem , składając w kopertę, aż do momentu kiedy ciasto będzie lśniące. Rozwałkować ciasto na około 0,5 cm, następnie radełkiem pociąć na szer około 2,5 - 3cm dł okolo 15 cm /tak na...
Źródło: cegielnia.fora.pl/a/a,1158.html


Temat: Pączki, rogaliki, ciasteczka i inne
Faworki, chruściki, chrust Składniki: 3 szkl. maki szczypta soli 6 żółtek Tyle jasnego piwa w szklance ile miejsca zajmują żółtka w szklance obok. Ciasto zagnieść, rozwałkować i wycinać faworki. Piec w...
Źródło: jedzonko.fora.pl/a/a,32.html


Temat: Faworki -chrust
przeciąć w środku i przez te nacięcie przeciągnąć koniec paska. Smażyć chrust na rozgrzanym tłuszczu (smalec/olej) z obu stron na złoty kolor wyciągnąć osuszyć na bibule/ręcznik papierowy kuchenny i posypać cukrem...
Źródło: latwegotowanie.fora.pl/a/a,56.html


Temat: Trójmiejskie trymparty
ktos chce jakies miesiwo to prosze sobie przywiesc u nas tylko warzywno nabialowo Postaram sie też oczywiscie coś przygotować do jedzonka. A z ciast bedzie pleśniak;)
Źródło: terierkowo.fora.pl/a/a,24.html


Temat: Drożdzowe
Chrust drozdzowy 1 kg mąki pszennej mniej niz pol kostki margaryny 6 łyzek cukru 2 jajka szczypta soli 10 dag drozdzy 3/4 litra mleka Wszystko razem wymieszac i zarobic .Raczej dlugo az powstana pecherzyki w ciescie . Odstawic do wyrosniecia .Nastepnie walkowac na ok cm grubosci .Wycinac paski a nastepnie przekladac jak faworki .smazyc w glebokim oleju . Posypac cukrem Zajadać. dnia...
Źródło: kafejka.fora.pl/a/a,24.html


Temat: Faworki (chrusty na zapusty)
To mi sie podoba. Moze mi sie uda namowic corke. Ja bede walil walkiem, a ona zrobi reszte. Moze sie uda? Zawsze bardzo lubilem chrust Chetnie bym zrobil nie pieczone ciasta...
Źródło: zygoland.fora.pl/a/a,729.html


Temat: Jutro tlusty czwartek
Witam Nie wiem, czy ta tradycja dotyczy calej polski. W Poznaniu to jest szał na pączki i chruściki. Polecam przepis tytusa na paczki angielskie, /wydaje mi sie, ze z tego ciasta mozna zrobic chrust/. Chrust to prostokaty z rozwalkowanego ciasta, naciete w srodku i przewiniete. przepis na ciasto jest tutaj, pod paczki angielskie http:///przepisy.html Pozdrawiam maf ------------------------------ -------------------------------
Źródło: dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=12356


Temat: Jutro tlusty czwartek
... tego ciasta mozna zrobic chrust/. Chrust to prostokaty z rozwalkowanego ciasta, naciete w srodku i przewiniete. przepis na ciasto jest tutaj, pod paczki angielskie http:///przepisy.html Pozdrawiam maf a na stronie w...
Źródło: dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=12356


Temat: Gwary, dialekty, języki Elendilich
... że wyrazów krzesło i stołek nie używa się zamiennie i są to dwa różne przedmioty (!!!) a placek z jabłkami, wiśniami, sernik itp to właściwie nie placek a ciasto (cytując moją...
Źródło: elendili.nazwa.pl/viewtopic.php?t=1515


Temat: Chrust
Karolinko dla Ciebie • 2 szklanki mąki • 6 żółtek • 2 łyżki octu (6%) • 2 łyżki wody • 3 łyżki śmietany Wyrobic ze skladnikow ciasto. Uderzac nim nastepnie o stolnice (ok. 15 minut) - ciasto bedzie bardziej pulchne. Rozwalkowac tak jak na pierogi i wykrawac prostokaty (okolo 3 na 5 cm), zrobic na srodku kazdego z nich naciecia, przewlekac jeden...
Źródło: kafejka-emigracyjna.wxv.pl/viewtopic.php?t=1786


Temat: faworki i róże
Przepis na faworki ( chrust ) Składniki: 40 dag mąki pszennej (2 szklanki), 4-5 żółtek, 2 łyżki masła, 4 łyżki gęstej śmietany, łyżka spirytusu lub octu, sól, cukier puder, cukier waniliowy, tłuszcz do smażenia (smalec, olej) Przygotowanie: Z mąki, jaj, masła, spirytusu (octu) i śmietany ugnieść twarde ciasto (przez kwadrans ubijać mocno wałkiem). Pozostawiż na około godziną w temperaturze 5-8 stopni celsjusza. ... otwór. Ciasto nie powinno być zbyt mocno oprószone mąką gdyż będzie ona opadać i przypalać tłuszcz. Paski ciasta na faworki można trzymać na i pod zwilżoną lekko ściereczką zapobiegnie to ich wysychaniu. W garnku rozgrzać tłuszcz (tłuszcz jest gotowy do smażenia jeśli wrzucony kawałek ciasta od razu wypływa na powierzchnie). Smażyć na jasnozłoty kolor. Odsączyć na bibule lub papierowym ręczniku. Gdy przestygną...
Źródło: dziupla.wxv.pl/viewtopic.php?t=40


Temat: Chrust I
w gorącym tłuszczu. Gdyby się zbyt mocno rumieniły, włożyć do tłuszczu kawałek surowego ziemniaka. Wyjęty chrust osaczyć na serwetkach, po czym posypać cukrem pudrem.
Źródło: zielona-oliwka.com/viewtopic.php?t=207


Temat: Chrust
... zagnieść tak, jak makaron, włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto wybijać wałkiem kilkakrotnie je składając. Następnie bardzo cienko rozwałkować, pokroić w paski o długości 12 cm oraz szerokości 4 cm....
Źródło: zielona-oliwka.com/viewtopic.php?t=946


Temat: Na slodko - ciasto jogurtowe.
ale ze faworki sie na patelni robi to tak sobie ostatnio o nich zamarzylam..... Faworki (chrust) Składniki: mąka - 20 dag żółtka – 3 szt. sól - szczypta gęsta śmietana - ... pieczenia, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli, śmietanę i spirytus. Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto wałkować, składać i wybijać tłuczkiem. Odstawić na godzinę. Rozwałkować jak najcieniej, pociąć na pasy ... ciasta, jeżeli zaraz wypłynie i szybko się zrumieni, można smażyć. Ciasto wkładać na tłuszcz i smażyć na jasnozłoty kolor. Wyjąć, osączyć na bibule, przełożyć na talerz, oprószyć cukrem pudrem . Chrust...
Źródło: hiszpania.org.es/forum/viewtopic.php?t=1709


Temat: Stowarzyszenie Absolwentów
Witam Żałujcie, że Was z nami nie było na Spotkaniu Noworocznym w XIV Zakładzie. Było bardzo sympatycznie, przy świecach, przy pięknie ubranych i zastawionych stołach (ciasta, ciastka, ciasteczka, chipsy, pączki, chrust,...
Źródło: forum.xiv-lo.krakow.pl/viewtopic.php?t=284


Temat: Tradycyjne Polskie Wypieki
pierwszy raz Robię ciasto drożdżowe - fakt do makowca lub takie z kruszonką. Może to jest dobry przepis i na pączki. Paciu, wstyd się przyznać: nigdy nie smażyłam pączków. Robiłam 'coś' w podobie - też na bazie ciasta drożdżowego, które potem smażę na tłuszczu. Po powrocie, w sobotę - zamieszczę, obiecuję. Ten przepis i jeszcze jeden, też karnawałowy Hej, użytkownicy - a może Wy macie sprawdzony przepis na pączki? Chrust No i mój tradycyjny wypiek, słone paluszki z gorzką czekoladą. Sposób przygotowania: gryz czekolady, gryz paluszków, pomielić w ustach, połknąć Gore, muszę przyznać,...
Źródło: forum.antyfani.pl/index.php?showtopic=1261


Temat: chrust
Dziewczyny mam pytanie ! Robiłam ostatnio chrusty i nie wiem czy coś zrobiłam nie tak jak trzeba - ale ciasto wyszło mi cholernie twarde i miałam problem z jego rozwałkowaniem.   Czy to takie twarde powinno być ?? Poza tym słyszałam, że po zagnieceniu ciasta powinno się je obijać wałkiem.  Tylko po co ?? Pozdrawiam Pierwsze słyszę, żeby "obijać" ciasto wałkiem. Nigdy tego nie robię, a chrust wychodzi... hmm... nieskromnie stwierdzę - pycha! A jeśli chodzi o twardość ciasta, może były złe proporcje składników? Mnie tym razem z kolei ciasto wyszło na początku...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=8689


Temat: Gdy sztywnych jaj zbyt dużo mam
Pieczemy ciasto z samymi żółtkami, robimy np.: chrust, zostają Nam białka. Co z Nimi zrobić? Jak wyczarować z piany smakowitości? Zobaczmy. Na początek najprostszy przepis- czyli bezy Bierzemy tyle ile białek, ... 200 stopni, aż ciasto pęknie i nie będzie się chwytało patyczka Ciasto z białek 1 obj. białek 1 obj. cukru 1obj. margaryny roztopionej, zimnej 1 obj. mąki bakalie Białka z cukrem...
Źródło: genesis.net.pl/index.php?showtopic=35036


Temat: Chrust, faworki itp.
... octu olej do smażenia Na stolnicę wysypać mąkę, dodać jajka utarte z cukrem, miękkie masło, zmielony twaróg, cukier waniliowy, sodę i ocet. Zagnieść ciasto, tak aby dało się wałkować (w razie...
Źródło: kafejka.fora.pl/a/a,36.html


Temat: Zycie 14 - stu bezgrzesznych
... i Ali (pokój z nimi) postanowili, że takie domowe sprawy jak mieszanie ciasta, pieczenie chleba, utrzymywanie porządku w domu, będzie wykonywać Fatima, a Ali zajmie się sprawami poza domem (przynoszenie chrustu,...
Źródło: shiaislam.fora.pl/a/a,798.html


Temat: co to są za cistka???
Proszę o pomoc.Co to są za ciastka(proszę podać ich objaśnienie): Ciasteczka Amerykańskie Magdalenki Katarzynki w czekoladzie chrust na drożdżach i parzony Andruty Jęczmienne podpłomyki
Źródło: forum.smacznie.com/viewtopic.php?t=1090


Temat: Z OKAZJI DNIA KOBIET...
U mnie to sie chrust nazywa. Pewnie by sie dało, najtrudniej by chyba było przeciągnąc, ale skoro ciasto sie da..
Źródło: fourmkowalskie.home.pl/viewtopic.php?t=731


Temat: Za co "dasz się pokroić" ?
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym Frytki Ciasto murzynek Oponki Chrust Za to na pewno dałabym się pokroić
Źródło: forumksiazki.pl/viewtopic.php?t=4643


Temat: pączki
Stąd pochodzi tradycja "tłustego czwartku", który rozpoczynał "tłusty tydzień", wieńczący karnawał. Dziś z bogactwa dawnych obyczajów pozostał tylko "tłusty czwartek", w którym królują na naszych stołach pączki i faworki, czyli chrust....
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3036


Temat: Co trzeba wiedzieć o różnych rodzajach ciast?
CIASTA SMAŻONE Do najbardziej znanych ciast smażonych należą pączki i faworki. Sporządza się je najczęściej w okresie karna- wału, a największym powodzeniem cieszą się na jego zakończenie w tzw. "tłusty czwartek". Pączki sporządza się z ciasta drożdżowego lekkiego i dobrze spulchnionego. Skład ciasta na pączki niewiele różni się od składu typowego ciasta drożdżowego. Dodatkowym składnikiem jest niewielka ilość alkoholu, octu lub kwasku cytrynowego, które powodują ścinanie się białka mąki i jaj, chroniąc pączki przed nadmiernym wchłanianiem tłuszczu. Jakość ciasta na pączki w znacznym stopniu zależy od ilości dodanych żółtek oraz rodzaju użytej mąki. Najlepsza jest mąka zawierająca dużo glutenu (krupczatka). W pączkach ogranicza się dodatek tłuszczu oraz cukru. Z wyrośniętego ciasta formuje się różnymi sposobami kule, które nadziewa się marmoladą, powidłami lub konfiturami, a następnie smaży z obu stron w dużej ilości tłuszczu w temperaturze 150-190 °C. Po osączeniu z tłuszczu pączki posypuje się cukrem pudrem lub lukruje. Faworki (chrust). W skład ciasta na faworki wchodzą: mąka, żółtka, całe jaja, masło, śmietana, spirytus lub ocet. Faworki są bardzo delikatne i kruche, głównie dzięki dużej zawartości żółtek. Wszystkie składniki ciasta dokładnie miesza się ze sobą i wyrabia do uzyskania konsystencji ciasta pierogowego. Następnie ciasto wybija się wałkiem do czasu, aż po prze- krojeniu widać w nim pęcherzyki powietrza. Napowietrzone ciasto schładza się w lodówce, a później wałkuje jak najcieniej, kroi w ukośne paski, przez które po nacięciu przekłada się jeden koniec ciasta. Faworki smaży się w rozgrzanym tłuszczu z obu stron, a po usmażeniu odsącza z tłuszczu i posypuje cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Jak postępować, aby pączki i faworki nie nasiąkały tłuszczem, i nie przypalały się podczas smażenia: dodać do ciasta spirytus, ocet lub kwasek cytrynowy, który zapobiega wchłanianiu tłuszczu; ograniczyć dodatek cukru, który powoduje przypalanie się pączków i faworków; smażyć ciasto w płaskich rondlach pod przykryciem, w dużej ilości nagrzanego tłuszczu, aby wyroby mogły swobodnie pływać; do smażenia używać wyłącznie tłuszczów, które ulegają rozkładowi w bardzo wysokiej temperaturze, a więc: smalcu lub oleju (najlepiej słonecznikowego); ważna jest temperatura tłuszczu, zbyt niska powoduje nasiąkanie ciasta tłuszczem, zbyt wysoka - przypalenie; w czasie smażenia wrzucać co jakiś czas kawałek surowego ziemniaka, co zapobiega przypalaniu ciasta; po usmażeniu pączki i faworki szybko osączyć, układając je na bibule lub innym papierze dobrze wchłaniającym tłuszcz,...
Źródło: samotni.fora.pl/a/a,480.html


Temat:
mąką na grubość ok. 2cm. Szklanką wykrawać kółka na jedno z nich położyć dżem, konfiturę lub powidła drugim przykryć i formować w ręku kulki. Uformowane ciasto kładziemy na stolnicy oprószonej mąką i zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie w dużym naczyniu silnie rozgrzewamy dużo tłuszczu ( tak żeby ciasto w nim pływało ) i smażymy w nim pączki po 2-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu pączki delikatnie wyjmujemy i odkładamy na bibułę aby odciekł z nich tłuszcz. Posypujemy cukrem pudrem i ... pączki gotowe. Smacznego. Przepis na faworki: ( chrust ) Składniki: 40 dag ... masła, spirytusu (octu) i śmietany ugnieść twarde ciasto (przez kwadrans ubijać mocno wałkiem). Pozostawiż na około godziną w temperaturze 5-8 stopni celsjusza. Rozwałkować jak najcieniej i wyciąc paski szerokości około 3 i długości 12cm. Każdy pasek przeciąc w środku wzdłuź na długości ok 4-5 cm, po czym jeden z końców paska przeciągnąć przez otwór. Ciasto nie powinno być zbyt mocno oprószone mąką gdyż będzie ona opadać i przypalać tłuszcz. Paski ciasta na faworki można trzymać na i pod zwilżoną lekko ściereczką zapobiegnie to ich wysychaniu. W garnku rozgrzać tłuszcz (tłuszcz jest gotowy do smażenia jeśli wrzucony kawałek ciasta od razu wypływa na powierzchnie). Smażyć na jasnozłoty kolor. Odsączyć na bibule lub papierowym ręczniku. Gdy przestygną posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym. Faworki można...
Źródło: forumterminal.fora.pl/a/a,963.html


Temat: Pączek obowiązkowy :D
... i wyrobić ciasto na jednolitą masę. Ciasto nie może wyschnąć. Bardzo cienko rozwałkować i pociąć na chude prostokąty. Paski należy naciąć pośrodku, przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć. Smażyć można...
Źródło: forum.brzezno.net/viewtopic.php?t=367